Stichting COM Live NL 2015

 
 


Met “Bezette Stad” maakt Stichting COM speciaal voor het PNEM Sound Art Festival een compositie waarin de gedichten van Paul van Ostayen, het Vluchtoord Uden en de huidige instroom van vluchtelingen het thema vormen.


Paul van Ostaijen (1896 - 1928), die tijdens de Eerste Wereldoorlog woonde in het door de Duitsers bezette Antwerpen, was een progressief lid van de Vlaamse Beweging die daarvoor in 1920 veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van acht maanden. Om vervolging te voorkomen vluchtte hij naar Berlijn, waar hij de “grafische” gedichten schreef van de bundel “Bezette Stad”.


Het Vluchtoord Uden is in februari 1915 in gebruik genomen om de Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog Nederland binnenkwamen te huisvesten. Het Vluchtoord was geen concentratiekamp, maar een gewoon dorp met een gaarkeuken, onderwijs, medische en godsdienstige verzorging en werkverschaffing.


De Stichting Componisten van Oorspronkelijke Muziek ontwikkelde een eigen stijl in de presentatie van elektronische muziek.


Bianca Holst (synths, zang) laat met haar persoonlijke klanktaal een wereld aan stemmen klinken. Haar stijl beweegt zich van theatraal en heftig naar ingetogen en meditatief. Ze vervoert je van innerlijk landschap naar onbekend terrein.


Hero Wouters (synths, film) is een meester in het uitvinden van geluid en zeer innovatief in de toepassing van zijn eigenzinnig instrumentarium. Zijn composities zijn diepzinnig, geestig en vol levenskracht.


www.stichting.comStudium_Stadt.html