PNEM Sound Art kijkt uit naar Xo Xinh


Het Sound Art Festival in Uden beleeft 17 en 18 november zijn tweede editie.

Artiesten komen uit de Verenigde Staten, Hongarije, maar ook van dichtbij.Brabants Dagblad, 8 november 2012, door Joost Goutziers


Groter én internationaler zijn betrekkelijke begrippen, want het Sound Art Festival in Uden blijft een niche in festival-land. Toch wist de organisatie ondanks het beperkte budget dit evenement voor experimentele muziek, noise en geluidskunst ietsjes uit te breiden en te verbreden. Vorig jaar waren er op het tweedaagse festival telkens drie optredens per dag, deze keer zijn er in totaal twaalf live-performances. Maar eerlijk is eerlijk: de Amerikaanse Vietnamees Xo Xinh en de Duitser Marcus Beuter spelen twee keer.

Organisator Victor Notermans en zijn vrienden van de band Approxim verwachten veel van Xo Xinh. Deze elektro-akoestische componist en performer werd als kind in Hanoi door zijn moeder, een muziekdocent, klaargestoomd om klassiek viool te spelen. Eenmaal in Amerika nam hij de elektronische afslag. Hij probeert nu traditionele instrumenten en oorspronkelijke muziek te combineren met eigentijdse elektronische instrumenten. Hij streeft ernaar om de verschillen tussen beide werelden te minimaliseren. Xo Xinh is het hele Sound Art Festival in Uden en hij geeft op zondag een workshop. Notermans: „Het is minimal music dat hij speelt waarbij hij ook gebruik maakt van een soort sitar. We hebben dit jaar goede mensen in huis gehaald.”• Xo Xinh werd als kind in Hanoi door zijn moeder klaargestoomd om klassiek viool te spelen. In Amerika ontdekte hij elektronische muziek.

Van de Italiaan Alessandro Perini verwacht Notermans minstens zo veel. Deze kunstenaar/componist toont de geluids- en lichtinstallatie ‘Forking Clocks’ met 35 spots waarin LED-lampjes zijn verwerkt. De lampen knipperen schematisch en reageren op de geluidsfragmenten die zijn te horen.De organisatie nodigde artiesten via open call op internet uit zich te melden


De organisatie nodigde artiesten via een open call op internet uit zich te melden voor het Sound Art Festival. Er kwamen tachtig reacties waaruit Notermans en zijn maten een selectie maakten.
„Toen we de eerste selectie bekend maakten, was het nog niet duidelijk wie uiteindelijk naar Uden zouden komen. Daarover moesten we nog beslissen, maar enkele artiesten lieten op dat moment al weten dat ze al een ticket hadden besteld.” Zo bepalen enthousiasme artiesten zelf deels de programmering.

• The Netherlands laat zich inspireren door bands als Cluster en Can uit de Duitse Krautrockscene van de jaren zeventig. „Onze laatste plaat is een ook Krautrockplaat maar wel met een eigen twist.”


Zaterdag staan onder meer de Belg Yannick Franck en Toth Kina Hegyfalu uit Hongarije (noise) op de bühne. Op zondag zijn er ook twee Nederlandse acts: The Netherlands (zie
bijverhaal) en Donne en Desirée (soundscapes met drum en gitaar).

Artiesten die niet live op het festival zijn, laten toch van zich horen. Onder de tribune is een kleine bioscoop waar muziekfilmpjes (you tube) te zien zijn. In het PNEM-gebouw staan verder monitoren met filmpjes. Een publiekevenement dat vorig jaar tijdens Sound Art ook al opviel was Fitnoise door Hamburger Sport Schule: de muzikanten van Approxim vermaken met experimentele muziek dan de sporters in het bos. Woodwalk is een project waarbij bezoekers met een mp3-speler muziek horen die is geïnspireerd door de omgeving. Victor Notermans: „En we gaan ook iets doen met paraplu’s en speakers.” 

PNEM Sound Art Festival is zaterdag 17 en zondag 18 november. Locatie: PNEM-straat 1 in Uden. Kaartjes zijn te koop via : 
www.soundartfestival.nl 


Lees hier het hele artikel in het Brabants Dagblad van 8 oktober 2012.In de uitzending van 28 oktober wordt nagenoeg het hele programma van Café Sonore op VPRO’s Radio 6 gewijd aan het PNEM SoundArtFestival met opnamen die vorig jaar werden gemaakt tijdens de eerste editie van dit festival.


Ook dit jaar komt presentator/samensteller Armeno Alberts weer met zijn ploeg naar Uden om nieuwe opnamen te maken voor dit radioprogramma, dat beschouwd kan worden als het nationale platform voor de experimentele jazz en impro, de electro-akoestische muziek, Radio Art en een groeiend aantal geluidsbronnen.

 
 
 


Armeno Alberts van het VPRO Radio6 programma "Café Sonore" heeft aandacht besteed aan dit festival en maakte ter plaatse interviews met de daar rondlopende deelnemers.


Eerste PNEM Sound Art Festival

Door Paula van Hout in het Udens Weekblad, 25 oktober 2011


UDEN – “Je weet vooraf niet precies wat er gaat gebeuren, dat maakt het spannend. Het PNEM SoundArtFestival draait om de combinatie van geluid en geluidskunst. Al luisterend kan iedereen zijn eigen verhaal maken.” Victor Notermans en Antoon Versteegde vertellen over het eerste PNEM Sound Art Festival in het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 november. Ze hebben de organisatie overgenomen van hun onlangs overleden vriend en collega Henk Biesterbos. “Het wordt een goed verhaal.”


“Dat het festival door moest gaan stond voor ons al een paal boven water. De beste manier om Henk te herdenken. Hij was er enthousiast mee bezig en was erg ver met de organisatie.”

Ze hebben zich georganiseerd in het Platform Nieuwe Experimentele Muziek en na het plaatsen van de aankondiging van het festival op internet stroomden de reacties vanuit de hele wereld binnen. “Het heeft ons ook verbaasd. Meer dan zestig internationale geluidskunstenaars hebben zich aangemeld om op een of andere manier mee te doen. De kwaliteit van de inzenders ligt op een bijzonder hoog niveau. We hebben uiteindelijk gekozen voor live optredens van Piotr Tolmachov uit Rusland, Zenit & Nadir uit Duitsland en Daria Baiocchi uit Italië. Maar er zijn ook optredens te beluisteren via de digitale weg.” Notermans, Versteegde, Karel den Biggelaar, Jan Jongedijk, Dan Hoevenaars en wijlen Biesterbos musiceren al jaren samen met hun groep Approxim.


“Wij houden ons bezig met abstracte, geïmproviseerde muziek. Soms komt er op zondagmorgen een sporter of wandelaar even binnen kijken en luisteren, maar eigenlijk beseft niemand wat voor muziek hier gemaakt wordt, ook al is het via onze internetradio te volgen. Het is een beetje wij tegen de rest van de wereld. Uit de vele aanmeldingen voor ons festival blijkt echter dat er wereldwijd meer geluidskunstenaars zijn die een podium zoeken. Het aanbod is heel divers, maar het zijn allemaal muzikanten die experimenteren en grenzen opzoeken of kunstenaars die hun werk presenteren met behulp van muziek en nieuwe media.”


Het festival is in de grote zaal van het PNEM gebouw en de Approxim Studio aan de Pnemstraat 1 in Uden. Het publiek kan soms actief meedoen, zoals met de muziekdoos van Martijn van Gemert. Je kunt ook een boswandeling maken met als gids een zelfgekozen geluidslandschap en op zondagochtend mag iedereen meedoen aan ‘Fittnoise’ door Die Hamburger Sportschule. Kaartjes voor de bijzondere zaterdagavond kosten 15 euro terwijl de zondag doorlopend gratis toegankelijk is. Frans Heikamp van De Stemvork levert gratis de benodigde apparatuur voor een surround geluidsproject van de Canadese radiokunstenaar Sarah Bootroyd. “We hebben geen budget en geen subsidie dus met elke vorm van sponsoring zijn we heel gelukkig.”


 

Pers archief 2011